Falks grav

Vi har talat om det många gånger, men det har inte blivit av tidigare. En nattlig turistrunda för att besöka några av de mystiska platser som finns i omgivningen. Det var Falks grav som var huvudmålet för den här familjeutflykten.

1855 kom Falk och hans kumpan Frid hem till Västergötland efter en mindre lyckosam tid i Stockholm, som var en svår stad att slå sig fram i vid den tiden. Nu hade de en plan. Postdiligensen skulle rånas. De visste var den brukade stanna på natten. Det fanns en grind på vägen. De kilade fast grindklykan med stenar så att det skulle ta längre tid att öppna den. Sedan, när diligensen kom blev det fel. I ivern inför rånet sköt Falk ihjäl postiljonen och Frid slog halvt ihjäl postdrängen. De båda flydde över Vättern, men postdrängen visste vilka gärningsmännen var och de båda kunde senare arresteras.

För dådet, vilket lär ha inbringat 200 riksdaler, dömdes de till döden genom halshuggning. Frid överklagade och fick livstids straffbarhet i stället, men Falk avrättades. Då mördare inte fick begravas i vigd jord begravdes Falk senare på avrättningsplatsen ute på mon.

Det var på 1980-talet jag besökte platsen sist. Det är märkligt att marken där graven ligger är så mager att inte tallarna har växt mer på de åren.

Det är också märkligt hur vi påverkas av stämningar i omgivningen Då vi återvände till platsen andra gången, vid midnatt, som i sommartid infaller kl. 01:00, tycktes ringen runt graven ha krympt och tallarna stå närmare. Några nya blommor fanns det inte, men de kommer tydligen på plats lite längre fram på natten.

Vi fann också andra mystiska spår på platsen. Vad är det som försiggår nattetid på Svegmon?

Mats

Falks grav mitt på den karga tallmon.

Falks grav mitt på den karga tallmon.

Denna stolpe finns vid graven.

Vi fann andra mystiska tecken vid graven.

Kvällsfika vid Rödsjön

Vi tog en sen kvällsfika vid den vackra Rödsjön i väntan på att åka tillbaka vid midnatt.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: